UNIUNEA ARTEI COREGRAFICE DIN ROMANIA
U N A C O R
Stimați colegi,
UNACOR intră în cel de al treilea an al existenÈ›ei sale.
Numărul membrilor UNACOR a crescut în ultimii doi ani dar nu atât de mult cât ne-am fi dorit È™i aÈ™teptat.
ForÈ›a unei uniuni de creaÈ›ie stă în egală măsură în calitatea È™i numărul membrilor acesteia.
​
Nu este un secret pentru nimeni (lucrul acesta a fost declarat de preÈ™edintele UNACOR chiar cu ocazia lansării uniunii noastre pe scena Operei NaÈ›ionale din BucureÈ™ti) că scopul nostru pe termen mediu este obÈ›inerea statutului de ”organizaÈ›ie de utilitate publică”, moment în care, odată obÈ›inut acest statut, vom putea fi mult mai utili comunității noastre de breaslă, în primul rând prin faptul că la acel moment vom fi finanÈ›aÈ›i de la buget aÈ™a cum sunt toate uniunile de creaÈ›ie care beneficiază de acest statut.
​
Una dintre problemele majore cu care se confruntă comunitatea noastră – mai ales în ce-i priveÈ™te pe coregrafi – este faptul că aceÈ™tia nu beneficiază în prezent de posibilitatea obÈ›inerii din partea statului român a suplimentului de pensie de care se bucură toÈ›i ceilalÈ›i membri ai uniunilor de creaÈ›ie în baza Legii Nr. 8/1996
​
Acest lucru se va rezolva de la sine odată cu obținerea statutului amintit.
Problema cea mai gravă cu care ne confruntăm este însă ignorarea aproape totală a problemelor majore pe care le întâmpină breasla noastră pe relaÈ›ia cu oficialitățile de resort, ignorare a cărei singură cauză este slaba noastră organizare È™i, direct legată de aceasta, absenÈ›a unei voci unitare È™i puternice, capabilă să impună punctul de vedere al unei comunități, unită È™i puternică ea însăși. lumea dansului este divizată, încă nu pe deplin conÈ™tientă de importanÈ›a ei în spaÈ›iul cultural românesc, È™i, mai ales, lipsită de o solidaritate reală de breaslă.
​
Din dialogul cu potenÈ›ialii membri ai uniunii noastre de până acum a reieÈ™it că reÈ›inerea majoră a acestora de a adera la uniune constă în absenÈ›a unui răspuns la întrebarea ”Ce face uniunea pentru noi?”. Desigur acestei întrebări i s-a răspuns, în timp, de persoane mult mai autorizate decât noi. De pildă, într-un context similar, J.F. Kennedy îi invita pe americani să se întrebe nu ce poate face America pentru ei ci ce pot face ei pentru America. În mod evident o comunitate care aÈ™teaptă ca altcineva din acea comunitate să facă ceva pentru comunitate nu este de fapt o comunitate. Aici suntem, la acest nivel de conÈ™tiință È™i de înÈ›elegere È™i noi, cei care, astăzi, pretindem că facem parte din comunitatea coregrafică românească. Or, această comunitate, privită astfel, nu există de fapt. Neexistând, ne putem întreba cui i se pune această întrebare? Îi invităm È™i pe cei care ne-au pus nouă această întrebare să se întrebe cui i s-au adresat? Dacă i s-au adresat comunității din care ei consideră că fac parte însemnă că È™i-au adresat întrebarea lor înÈ™iÈ™i.
​
În realitate, există în breasla coregrafică din România, doar o mână de oameni care au înÈ›eles că cineva trebuie să înceapă să miÈ™te lucrurile È™i că nu mai putem aÈ™tepta la infinit ca ”altcineva” (indiferent cine ar putea fi acea entitate) să facă ceva pentru breaslă. Această mână de oameni sunteÈ›i dvs. cei care astăzi aÈ›i înÈ›eles să deveniÈ›i membri ai UNACOR pentru a putea face ceva pentru întreaga breaslă. Numai noi putem face acest lucru. Nimeni din altă zonă a culturii nu va veni să ne întindă o mână de ajutor. Ba mai mult, acea mână nu ni se va întinde decât dacă vom fi suficient de puternici să pretindem acel sprijin care nu înseamnă nimic mai mult decât scoaterea întregii bresle dintr-o ecuaÈ›ie a discriminării.
Da, astăzi arta coregrafică din România este discriminată. Nu avem statutul de ”organizaÈ›ie de utilitate publică”, statut pe care-l au toate celelalte bresle artistice ( pictorii, scriitorii, arhitecÈ›ii, compozitorii, interpreÈ›ii de muzică) , nu avem sedii corespunzătoare pentru derularea activităților noastre specifice, nu avem sedii de È™coli construite prin respectarea specificului meseriei, nu avem reviste de specialitate, nu există o singură emisiune TV dedicată coregrafiei, nu avem reprezentanÈ›i ai breslei în Ministerul Culturii È™i în cel al EducaÈ›iei, etc. Nu avem NIMIC!
Pe fondul acesta, al lipsei de autoritate profesională exercitată oficial, public, s-au înmulÈ›it ca ciupercile pseudo-È™colile de dans conduse de profesori amatori, fără studii de specialitate, au proliferat diletanÈ›ii de toate culorile, instituÈ›ii ale culturii de profil au fost confiscate de grupuri de interese, nu avem o independență bugetară a nici unei structuri de balet din teatrele de profil din È›ară, etc. Avem în schimb UNACOR, avem un început bun de la care pot veni treptat toate celelalte.
​
Pentru aceasta trebuie să rămânem uniÈ›i È™i perseverenÈ›i. UNACOR poate scrie istorie, poate schimba actuala situaÈ›ie.
De aceea vă rugăm să vă respectaÈ›i angajamentele luate față de uniune, în fond față de voi înÈ™ivă, È™i să acÈ›ionaÈ›i în aÈ™a fel încât proiectele UNACOR să poată fi duse la bun sfârÈ™it.
​
Cel mai simplu gest pe care-l puteÈ›i face în sensul acesta este acela de a vă plăti cotizaÈ›ia anuală È™i, eventual, de a vira în contul UNACOR acel procent de 2% din impozitul anual care, altfel se duce într-un buget asupra căruia nu aveÈ›i niciun control. UNACOR se susÈ›ine financiar prin cotizaÈ›ii. Celelalte sume atrase (sponsorizări, donaÈ›ii) le folosim pentru a pune în scenă È™i pentru a face vizibile astfel acÈ›iunile mari ale UNACOR cum sunt Galele, special concepute pentru a atrage atenÈ›ia oficialilor asupra existenÈ›ei noastre. Dar cheltuielile curente ( plata obligatorie a unui contabil, întreÈ›inerea paginii web, etc.) se fac din sumele colectate din cotizaÈ›ii.
De aceea vă rugăm pe toÈ›i cei care sunteÈ›i restanÈ›i cu plata cotizaÈ›iei să o achitaÈ›i cât mai curând.
​
O situaÈ›ie la zi a acestor plăți o puteÈ›i găsi pe pagina de web a uniunii (www.unacor.com) accesând secÈ›iunea ”membri plini” È™i descărcând lista în XLS plasată acolo. Pentru efectuarea plății utilizaÈ›i nr. de cont al UNACOR: Cont BCR: RO54RNCB0080152801530001 Filiala Sala Palatului – BucureÈ™ti nr. de cont pe care-l găsiÈ›i È™i pe pagina web a UNACOR accesând secÈ›iunea ”Cum devin membru”.
​
Vă rugăm să urmăriÈ›i periodic paginile UNACOR mai ales în această perioadă în care încercăm să pregătim la Sibiu, sub amabila găzduire a TBS È™i a managerului general dl. Ovidiu Dragoman, vicepreÈ™edinte al UNACOR, prima Adunare generală a membrilor uniunii, adunare a cărei Ordine de zi va fi anunÈ›ată la începutul lunii martie pe pagina noastră web È™i vă va fi trimsă È™i pe adresa personală de E-mail.
Vă doresc tuturor membrilor UNACOR mult succes în proiectele voastre, inspiraÈ›ie È™i putere de muncă.
Președinte UNACOR
Prof. univ. dr. Sergiu Anghel